Maar… niet iedere vetstof is bestand tegen hoge temperaturen. Iedere soort vetstof heeft een rookpunt. Dit is de temperatuur waarop de vetstof begint te roken en verbrandt. Op dat moment worden schadelijke stoffen gevormd en doe je meer kwaad dan goed. Hoe hoger het rookpunt, hoe beter de vetstof bestand is tegen hoge temperaturen.

Vetstoffen met veel meervoudig onverzadigde vetzuren (lijnzaad-, koolzaad-, walnootolie…) bevatten veel omega-3, een essentieel vetzuur die ons beschermt tegen hart- en vaatziekten. Eerste keuze bij koude gerechten maar niet geschikt voor warme bereidingen mits het lage rookpunt

En wat met de hype rond kokosvet of -olie?

Ook al is kokosolie van plantaardige oorsprong, bevat het een aanzienlijke hoeveelheid verzadigde vetzuren… Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs naar mogelijke gezondheidsvoordelen. Soms gebruik ik kokosolie in gebak of patisserie omwille van de smaak en de bestendigheid tegen hoge temperaturen maar niet voor dagelijks gebruik.

Vragen rond dit bericht?

Of wilt u meer weten?

Contacteer me